Video marketing overbodig? Think again!

Onlangs hadden we het nog over het belang van social media en waarom je hier best de nodige tijd en middelen aan besteed. De conclusie was duidelijk: doordachte content is een absolute meerwaarde! Maar wat betekent content voor jou? In eerste instantie denk je allicht aan tekst en fotografie. Maar een belangrijk onderdeel van de contentmix wordt maar al te vaak over het hoofd gezien, en dat is video.


Video geen prioriteit voor menig marketeer

Onderzoek (en onze eigen ervaring) leert ons dat het maken en delen van videocontent voor het gros van de marketeers geen topprioriteit is. De helft beweert er zelfs geen behoefte aan te hebben. Terecht? Niet helemaal. Onderzoek toont aan dat ruim de helft van de internetgebruikers graag naar video’s kijkt. Welke formats het vaakst bekeken worden?

  • How to- en instructievideo’s: ze staan op kop met 67%
  • Grappige video’s staan op de tweede plaats met 42%
  • Product- en informatievideo’s volgen met 34%
  • Ook minidocumentaires over bedrijven doen het goed met 33%
  • … en worden nipt gevolgd door animaties en infographics met 30%

Bron: Levels Beyond


Hoe komt het dat video zo goed geconsumeerd wordt?

De cijfers spreken voor zich, maar hoe vallen ze te verklaren? Eerst en vooral is video overal. Iedereen heeft een smartphone, computer of tv waardoor video enorm toegankelijk is.

Ten tweede is video makkelijk verteerbaar. Onze breinen verwerken bewegende beelden eenvoudiger en sneller dan tekst.

Als laatste ligt de effectiviteit van video in het feit dat info binnenkomt op verschillende manieren. De combinatie van beeld, tekst, geluid, animatie prikkelt al je zintuigen. Dit geeft video de unieke kracht om emoties op te wekken en aan te zetten tot actie, en dat op slechts enkele seconden tijd.

Waarom niet alles in video omzetten?

Heeft het dan nog zin om content uit te schrijven als video zo goed werkt? Het antwoord is volmondig ja. Want het is kwestie van een goede balans te vinden. Zo blijkt uit onderzoek dat tekstcontent op een positieve manier bijdraagt aan het imago en de merkreputatie van je onderneming. Je komt geloofwaardiger over en straalt vertrouwen uit.

Op video inzetten is dan weer voornaam als er één duidelijke boodschap is die je wilt overbrengen. Consumenten onthouden gemiddeld 95% van je boodschap in een video.

Het één vult het ander dus mooi aan. Je contentplan – wat je de mensen wil meegeven – bestaat best niet enkel uit tekst of enkel uit foto’s. Voor optimaal effect, zorg voor een gebalanceerde mix.

Als je je nog eens afvraagt of video wel nut heeft, stel jezelf van even de vraag hoe vaak je zelf al iets opgezocht hebt op Youtube in plaats van op Google. Voor ons is de conclusie alvast duidelijk.


5 quick tips voor jouw volgende video

Ga je graag zelf aan de slag? Dan geven we graag deze snelle tips nog even mee. Je kan namelijk heel wat verwezenlijken met simpelweg een smartphone en enkele apps of programma’s.
Dit zijn enkele van onze insider tips:

  1. Wat wil je bereiken met deze video? Hou een klaar en realistisch doel voor ogen waar je kan naartoe werken. Vergeet hierbij zeker je ideale klant niet want het is voor hem of haar dat je dit maakt!
  2. Schrijf een mini script uit: hoe verloopt het 'verhaal' en met welk gevoel? Wat zijn je accentpunten om (al dan niet letterlijk) op in te zoomen?
  3. KISS! Keep It Simple Stupid: één kernboodschap volstaat, hou je boodschap duidelijk, eenvoudig en kort! En vergeet je Call-to-action niet, Wat wil je dat de kijker doet na het bekijken van je filmpje?
  4. Wat veel te vaak vergeten wordt is goede audio! Vermijd storende (achtergrond)geluiden en investeer misschien in een kleine microfoon.
  5. Zorg dat je video opvalt maar even belangrijk, zorg dat je video een verlengde van je huisstijl is. Herkenbaarheid en consequentie is key om je doelgroep snel te pakken te krijgen.

Laat je je liever bijstaan voor je volgende bedrijfsvideo of animatiefilmpje? Wij helpen je graag met het bedenken, opnemen en nabewerken van een videoproductie. Op basis van je marketingstrategie bieden wij een oplossing op maat, in functie van je budget. Contacteer ons voor een afspraak om samen enkele videoproducties te bekijken.