De verschillende soorten professionele fotografie

In een vorig artikel las je misschien al hoe professionele fotografie een onmiskenbare impact heeft op hoe mensen je merk of bedrijf ervaren. Maar niet elk type foto is hetzelfde. Sterker nog: fotografie en styling komt er in verschillende soorten. In dit artikel vertel ik je er alles over.

Productshots of packshots

Fotografie in zijn meest technische vorm vind je terug in packshots of productshots. Een product wordt op een neutrale achtergrond geshoot, soms vanuit verschillende hoeken. Vaak wordt het beeld vrijgesteld van de achtergrond, waardoor je het makkelijk op verschillende nieuwe achtergronden kan plaatsen. Deze beelden hebben als voornaamste doel de consument te informeren. Ze zijn vaak te vinden op webshops en in catalogi.

HOT TOPIC fotos 02
productshots of packshots

Packshots in sfeer

Hierbij wordt een verpakking in een aangeklede setting geplaatst. Dit zorgt voor sfeer en geeft eventuele info over het gebruik mee. Je kan hier met kleuren en/of voorwerpen spelen die bijvoorbeeld de ingrediënten in je product naar voor te brengen. Deze vorm van fotografie wordt vaak gebruikt op verpakkingen en is eveneens een interessante piste voor social media. Je product zelf krijgt voldoende aandacht maar toch wordt het oog van de kijker getrokken, waardoor ze er iets langer bij blijven stilstaan.

Pack in sfeer 01 01
packshots in sfeer

Foodfotografie of receptfotografie

Bij food photography draait het allemaal om serveersuggesties op verpakkingen, reclamebeelden of recepten. Hierbij kan je focussen op het recept of op je product. Beiden kunnen centraal in de kijker staan, afhankelijk van je wensen. Maar het ene ondersteunt het andere. Een goede styling is hierbij uitermate belangrijk. Voeding is heel delicaat en vaak moeilijk om goed in beeld te brengen. Het vraagt tijd, de juiste rekwisieten, fotogenieke ingrediënten en het juiste recept om tot een smakelijk eindresultaat te komen. Een zorgvuldige beeldretouche is hier van essentieel belang.

Bouillon Herkules kip 01 Q

Sfeerfotografie of lifestylefotografie

De term zegt het zelf: je gaat een bepaalde atmosfeer creëren waardoor de consument zich kan inleven in de situatie. We bekijken deze soort fotografie vanuit een iets ruimer standpunt en gaan bijvoorbeeld voeding in een setting gaan fotograferen met een volledige gedekte tafel, met eventuele menselijke aanwezigheid. In de modesector gaan we modellen en kleding in een setting plaatsen waar die best tot hun recht komen. Een gezellig namiddagje met vriendinnen in de stad of een romantische date night nabootsen? Allemaal mogelijk. Deze soort beelden worden vaak gebruikt in advertenties en scoren ook heel goed op social media.

Callas Confiture mini PUUR fruit liggend LR
Sfeerfotografie of lifestylefotografie

Welk type beelden kies ik best?

Welke soort fotografie het best past bij jouw verhaal is een afweging die je doordacht moet maken. Fotografie in functie van je website zal niet altijd even goed werken op social media, en omgekeerd.

Niet zeker welk type beelden best bij jou past? Hot Topic adviseert je graag. We werken alle bovenstaande voorbeelden met plezier voor jou uit, startende van concept tot de finale beelden, geretoucheerd en gebruiksklaar! Laat je inspireren door ons portfolio of geef een seintje indien je graag meer info wenst.